Esőcsepp a dróton   A gumicsizma rendeltetésszerű használata

Bizony bekeményített az ősz, október második hetétől jöttek a didergős reggelek, a gumicsizmás dagonyázások, a "lesz eső? szedjük vagy ne szedjük?" dilemmák, a zuhé miatt 2 óra szedés utáni hazacuccolások. De a munka nem állt meg, és bár a Szamara is egyre nehezebben jut ki a kertbe a felvágott földúton, az alma mégis elfogy lassan a fákról. Az Idared szedésével birkózunk utoljára, amit a jövő héten a kert "tisztítása" követ majd, reméljük nem végig ilyen borús, esős időben. Csak lesz még egy kis napsütés!?


Linci, Levente és Józskabá is sokat segített   A gazdát lesik az almák

A héten folytattuk a munkát a Novajo sorokban, eddig kb. 8 tonna extra és I. osztályú almát takarítottunk be ebből a fajtából. Ezután a Redspur következett (ezt ki is végeztük teljesen), majd felszedtük a Gala egyes szakaszain a fák alatt hagyott hullóalmát, és a  hét végéhez közeledve a Golden-re is visszatértünk: ott is a hulló, valamint a korábbi szedéskor még fán hagyott alma volt terítéken. Végig kiváló időnk volt, de félő, hogy ez volt az utolsó ilyen hét idén. Hamarosan bekeményít az ősz...



Az október 3.-ai hétvégén a Novajo szedése következett. Mivel ez a fajta hajlamos a túlérésre és emiatt igen rövid a szedési ideje, ezért -melegőzve a bajt-  picit előbbre időzítettük a munkát. Most még csak a szépen színeződött, megfelelő méretű és egészséges gyümölcsöt takarítottuk be. A megkönnyebbült fák a rajtuk hagyott, nem tökéletesen érett almát még ki fogják nevelni az ősz folyamán, s ez már pár nap elteltével is látszik: sokat pirosodtak szombat óta is. Persze ezekbe a sorokba így be kell állnunk még később, de legalább minimalizálhatjuk a kieső mennyiséget. (A videón a traktorok éppen elhagynak egy befejezett szakaszt és szépen gurulnak a szedésre kijelölt következő sor felé.)


Üres konténer   Tele konténer

Az almaszedés nem más, mint az alma és a göngyöleg folyamatos ide-oda pakolása. Leszeded az almát a vödörbe, a vödörnyi almát rakod a ládába vagy konténerbe. Az üres ládákat és konténereket előkészíted, hozod-viszed, a tele ládákat sokszor kézzel, a konténereket meg villástargoncával rakodod a konténerszállítóra fel, hűtőházba be, hogy építsd belőle a tornyokat (node hány magasan?). A hulló almát zsákba gyűjtöd, a zsákot pakolod fel, pakolod le, stócolod, aztán öntöd az almát konténerbe vagy pótkocsira, amit utána visz a traktor tovább, kirakodni. És persze mindig kapod az ötleteket, hogy miként lehetne bizonyos fázisokat egyszerűbbé tenni, kevesebb pakolásból megúszni, de alapjában véve nem változtathatsz a dolgon: az almaszedés folyamatos pakolósdi.


Jöhet a vödör!   Mindjárt kész egy fuvar

Szépen halad az almaszedés: a Gála fajtákkal már csaknem teljesen végeztünk, és 19-én szombaton elkezdtük a Golden Reinders szedését is. Az első napot valamivel több mint 103 mázsával abszolváltuk, ami -tekintve, hogy a traktorosokkal, a családdal és a napszámos munkásokkal együtt 16-an voltunk- egész jó teljesítménynek számít. Az alma szép, bár egyes szakaszokon elég sok a naptól perzselődött gyümölcs, és van ahol kisebbek is az optimálisnál. Rengeteg termés kötött a tavasszal, és nem ritkítottuk meg eléggé mindenütt... Jövőre még jobban oda kell erre figyelnünk.


Az almadarálónk: csiptuning és minden ami kell  Daráló premier plánban

Az almadarálás az első lépés a jó cefre, így a jó pálinka felé. A gyümölcs megfelelő aprítása, feltárása nélkülözhetetlen, hiszen így válik a fajtaélesztők számára elérhetővé a gyümölcs erjeszthető cukortartalma, így könnyítjük meg az élesztősejtek áldásos tevékenységét és közelíthetünk a maximális alkoholkihozatalhoz. Persze a darálást sem szabad túlzásba vinni: ügyelni kell arra, hogy kíméletesen dolgozzuk fel a gyümölcsöt, ne verjük szét az almát sejtjeire, mert ezzel olyan anyagokat  (pl. fenolos jellegű molekulákat) szabadíthatunk fel, melyek a pálinkának fás jellegű, fanyar ízt és illatot adhatnak.

Darálás mesterfokon   Üzemben az almadaráló

A fentiek figyelembevételével tervezett és pár hónapja elkészült egyedi almadaráló konstrukciónk a hétvégén jól vizsgázott: először használtuk éles helyzetben a gépet, és úgy tűnik nagyon hasznos kis jószágot raktunk össze JóskabátyánkTM hathatós közreműködésével. Egy öreg, de még mindig hihetetlenül strapabíró, TOR 2 típusú öntöttvas répadaráló volt a munka kiindulópontja. Ebben az eredetileg kézi meghajtású darálóban cseréltük és beállítottuk a vágófogakat, majd felszereltük egy pöpec villanymotorral és a hozzá tartozó erőátviteli elemekkel, illesztettünk rá beöntőgaratot, pofoztunk a kiömlőnyíláson, felspoilereztük (azaz védő lemezburkolatot szegecseltünk rá) és elő is állt a csodás műszer. Az eredmény magáért beszél :).


Az első pálinkáshordónk

A tótvázsonyi Zsár Tamás kádármester műhelyében elkészült az első, kifejezetten pálinka érlelésére szánt hordónk. Az 50 literes tölgyfa hordó speciális díszítést is kapott -mégis csak ez az első igazi pálinkáshordónk-: a család címerét faragtattuk rá, hátha szerencsét hoz. Kell is majd Fortuna támogatása  ahhoz, hogy sikeres legyen a hordó bevetése, hiszen egyáltalán nincs még tapasztalatunk az érleléssel kapcsolatban. A pálinkák hordós érlelése igencsak bonyolult, összetett folyamat, rengeteg összetevő együttes hatását kell figyelembe venni, és visszafelé is könnyen elsülhet a dolog, azaz akár ronthat is a pálinka minőségén. Legalábbis ezt írja a szakirodalom :). De ha ügyesek leszünk és az elején egy kis szerencsénk is lesz, akkor olyan íz- és illatanyagokkal, csillogó arany színnel fogja gazdagítani ez a hordó a benne érlelt Árpiát, hogy az csak csuda. Az eredményekről majd beszámolunk!


Alkategóriák