Az almadarálónk: csiptuning és minden ami kell  Daráló premier plánban

Az almadarálás az első lépés a jó cefre, így a jó pálinka felé. A gyümölcs megfelelő aprítása, feltárása nélkülözhetetlen, hiszen így válik a fajtaélesztők számára elérhetővé a gyümölcs erjeszthető cukortartalma, így könnyítjük meg az élesztősejtek áldásos tevékenységét és közelíthetünk a maximális alkoholkihozatalhoz. Persze a darálást sem szabad túlzásba vinni: ügyelni kell arra, hogy kíméletesen dolgozzuk fel a gyümölcsöt, ne verjük szét az almát sejtjeire, mert ezzel olyan anyagokat  (pl. fenolos jellegű molekulákat) szabadíthatunk fel, melyek a pálinkának fás jellegű, fanyar ízt és illatot adhatnak.

Darálás mesterfokon   Üzemben az almadaráló

A fentiek figyelembevételével tervezett és pár hónapja elkészült egyedi almadaráló konstrukciónk a hétvégén jól vizsgázott: először használtuk éles helyzetben a gépet, és úgy tűnik nagyon hasznos kis jószágot raktunk össze JóskabátyánkTM hathatós közreműködésével. Egy öreg, de még mindig hihetetlenül strapabíró, TOR 2 típusú öntöttvas répadaráló volt a munka kiindulópontja. Ebben az eredetileg kézi meghajtású darálóban cseréltük és beállítottuk a vágófogakat, majd felszereltük egy pöpec villanymotorral és a hozzá tartozó erőátviteli elemekkel, illesztettünk rá beöntőgaratot, pofoztunk a kiömlőnyíláson, felspoilereztük (azaz védő lemezburkolatot szegecseltünk rá) és elő is állt a csodás műszer. Az eredmény magáért beszél :).


Az első pálinkáshordónk

A tótvázsonyi Zsár Tamás kádármester műhelyében elkészült az első, kifejezetten pálinka érlelésére szánt hordónk. Az 50 literes tölgyfa hordó speciális díszítést is kapott -mégis csak ez az első igazi pálinkáshordónk-: a család címerét faragtattuk rá, hátha szerencsét hoz. Kell is majd Fortuna támogatása  ahhoz, hogy sikeres legyen a hordó bevetése, hiszen egyáltalán nincs még tapasztalatunk az érleléssel kapcsolatban. A pálinkák hordós érlelése igencsak bonyolult, összetett folyamat, rengeteg összetevő együttes hatását kell figyelembe venni, és visszafelé is könnyen elsülhet a dolog, azaz akár ronthat is a pálinka minőségén. Legalábbis ezt írja a szakirodalom :). De ha ügyesek leszünk és az elején egy kis szerencsénk is lesz, akkor olyan íz- és illatanyagokkal, csillogó arany színnel fogja gazdagítani ez a hordó a benne érlelt Árpiát, hogy az csak csuda. Az eredményekről majd beszámolunk!


Mollies Delicious   Mollies Delicious és a Szamara

Bár a kertben az őszi és téli almafajták vannak többségben, elvétve azért nyári almával is találkozhatunk. A több ezer fa között van például 4 db Mollies Delicious is, melyekről -mivel a fajta augusztus második felétől szüretelhető- már mi is hetekkel ezelőtt leszedtünk a termést. A nagy gyümölcsű (200-250g) fajta nevét írják Mollie's és Molly's-ként is, míg mi Molisz Delicsesz-nek vagy egyszerűen csak Molisz-nak hívjuk. A Mollies Delicious-t a (Golden Delicious x Edgewood) x (Red Gravenstein x Delicious Close) fajták keresztezéséből állították elő 1948-ban, és 1966-ban az amerikai New Jersey államban található New Brunswick-ban mutatták be. A megnyúlt kúp alakú, zöldes-sárgás alapszínen enyhén pirosodó gyümölcs három hónapig tárolható. Íze kellemes, fűszeres zamatú, húsa fehér. 


Alma eladó!

Elkészült és végleges helyére is került a műholdas technológiával felvértezett high-tech reklámtáblánk. A letisztult dizájnért és a prompt kivitelezésért még egyszer köszönet és főhajtás a FábiánTM tesóknak. A befejezett táblaprojekt ürügyén pedig ezennel átadom a mikrofont már régóta bennem bújkáló e-marketing kisördögnek:

ALMA ELADÓ!
Extra és I. osztályú alma széles fajtaválasztékban, egyenesen a termelőtől:
Golden Reinders, Idared, Royal Gala, Gala Imperial, Gala Must, Mutsu, Arlet, Novajo, Redspur Delicious
Ugyanitt iskolaalma is (60-75mm) kapható!
Érdeklődjön a +36 70 371 63 05-ös telefonszámunkon vagy egyéb elérhetőségeinken!


Két soron egyszerre   Kukucs

Az elmúlt hétvégén, azaz augusztus 22-én szombaton megkezdtük az almaszedést. A kertben a Gála fajták érnek a leghamarabb: augusztus végétől már oda kell figyelni rájuk és több menetben érdemes lefolytatni a szedésüket, hiszen valamennyi Gála típus hajlamos a túlérésre. A hétvégén nem volt még nagy hajtás, ahogy mondani szoktuk, "szineltük" az almát, azaz csak a már megfelelően bepirosodott gyümölcsött szedtük, így gyorsan haladtunk a sorokon. Gala Must-ból került a legtöbb a konténerekbe, de a Royal Gala és a Gala Imperial is szépen érik már.


Rozsdamarózás után   Hegesztés, festés...

Az idei almaszedésre munkába állítunk egy második konténerszállító pótkocsit is, ami sokkal kényelmesebbé teszi a szállítást (az első távollétében nem kell szívni a magasabb, kisebb kapacitású, hagyományos pótkocsival). Az új szerzemény eléggé megviselt állapotban került hozzánk, kipofozása jópár órás elfoglaltságot jelentett. A pótkocsival érkező lódarázsfészek agresszív lakóinak könyörtelen kiírtása (éljen a sterimob!) után először következett a csiszolás, majd a rozsdamarózás, aljzatlemez-hegesztés, végül a festés. Jobb lett, mint új korában!



A 2009-es permetezési idénynek hamarosan vége. Az utolsó feladatok jegyében, majd' egy hete szombaton aknázómoly + levéltetű + gomba elleni kombóval adtunk a kártevők szájának, úgy tűnik ismét sikerrel. Tiszta a kert, szépek a gyümölcsök, bár napégette foltokat azért sajnos találunk pár almán. A fenti, hang nélküli videót egy nyár eleji permetezésen csináltam, még a régi Nikon Coolpix 2100 fotóapparáttal. Azóta vettem egy hiperszuper F100fd-t, úgyhogy készüljetek: lesz itt traktorzúgástól madárcsicsergésig minden, millió decibellel.


Alkotnak a mesterek   Lassan kész a mű!

A Fábián tesóknak és a tetőről két hete leszerelt régi parabola antennának hála lassan kész az a reklámtábla, ami szép nagy betűkkel tesz majd meg mindent az almavásárlók -remélhetőleg- népes csapatainak verbuválásáért. A beszédes Alma Eladó felirat alatt fontosabb almafajtáink (Idared, Gála, Jonagold, Golden),  telefonszámunk és weblapunk címe lesz látható. A csengeri Rákóczi (avagy Tót) utcán közlekedők életnagyságban élvezhetik majd az átalakított antenna által nyújtott vizuális örömöket. A többieknek marad a virtuális tér, meg a Zinternet.


erő · erőkar = teher · teherkar

Az öntözőrendszer centrifugálszivattyújának tömszelencéjéből kiment a tömítés, így le kellett szerelni a motort és cserélni kellett a hibás alkatrészt. Mivel grafitos tömítés nem volt kéznél, ezért egy régi kazánból kioperált azbeszt-zsinórból készült el a megoldás, ami természetesen jól bezsírozva került a helyére (a zsír ugye mindenre jó, itt pl. gátolja az azbeszt acélra kifejtett korrozív hatását). A képen a szakival éppen a javított szivattyú visszaszerelésén fáradozunk. A merev fémcsövek miatt nem volt egyszerű elérni a szivattyú pontos illeszkedését. Feszítettük is a csöveket rendesen, hogy végre minden a helyén legyen és be tudjuk rakni a fránya csavarokat a rögzítéshez...


Alkategóriák