Ha tél, akkor pálinkafőzés!

Mindig is a tél volt a pálinkafőzés szezonja. A parasztember nyártól folyamatosan dolgozott - betakarítás és egyebek látástól mikulásig - így a pálinkafőzést mindig csak tolta és tologatta, aztán már jócskán belefutott a decemberbe is, mikor végre nekidurálhatta magát és hozzáláthatott az éltető nedű készítésének. A tél tehát hagyományosan a pálinkafőzés ideje, és bár napjainkban már augusztustól májusig tart a főzési időszak, mi azért hűek maradtunk a hagyományokhoz

Meghoztuk a Golden cefrét! Erdei András főzőmester már várt minket

Golden Reinders fajtából készített, szépen kierjedt cefrénket - ahogy már több éve rendszeresen - idén is a szamosangyalosi Erdei András bérfőzési és kereskedelmi főzési szeszfőzdéjébe vittük, töretlenül bízva főzőmesterünk szaktudásában és gyakorlatában.

A kisüsti pálinkafőzde főzőüstje és finomítóüstje A hűtő és az epruvetta

A kisüsti technológiával működő pálinkafőzde főző-finomító üstjei desztillálják ki az alkoholt és az alkohollal távozó illékony illat- és ízkomponenseket a gyümölcscefréből. Az almáskertünkben termesztett minőségi gyümölcsalapanyagból általunk készített cefre tehát a hagyományos kisüsti módszer és András szakértő kezei által válik párlattá, majd a pihentetés és érlelés után Árpiává.

Saválló acél tartályok a pálinka tárolására András saját pálinkát is készít és árusít

András azonban nem csak bérfőzéssel foglalkozik: nemrég beindította a kereskedelmi főzési üzletágat is, azaz saját márkanév alatt saját pálinkát is készít és forgalmaz. Szatmárban túrázva érdemes hát ellátogatni Szamosangyalosba, ahol az Erdei pálinkafőzdében a kitikkadt kiránduló biztosan kap egy kupicányi szatmári szomjoltót kóstolóba. ;-)