Téli metszés

Már lassan két hete, hogy megkezdtük a kert fáinak téli metszését. Nem kis munka, de mindenképpen szánni kell rá időt és energiát, hiszen ilyenkor télen tekinthető át legjobban a fák koronája, ilyenkor dönthető el legkönnyebben, hogy mely ágak, vesszők alkalmasak leginkább a korona további alakítására, és melyek akadályozzák a kiválaszott forma (esetünkben a karcsú orsó) fejlődését.

Bal oldalon már kész, jobb oldalon folyamatban... Kukucs, ki metsz ott?

A nyugalmi időszakban könnyebb elvégezni a termőrészek mennyiségének szabályozását is: ilyenkor a fa teljes növekedési periódusa még előttünk van, így a termőképesség és a koronatérfogat növelésének megfelelő aránya a metszéssel befolyásolható. A beteg vagy elszáradt koronarészek is ilyenkor ismerhetők fel és távolíthatók el a legkönnyebben.

A főnök se pihen Nap végén, sor végén

A téli metszés azonban kockázatokkal is jár. Ha pl. 0 °C alatti hőmérsékletben metszünk, akkor a kéz melegétől felengedő, majd újra lehűlő ágrészek fagyfoltossá válhatnak (kesztyű használatával a kár minimalizálható). Nagyobb mínuszokban (-6 °C alatt) nem is szabad metszeni: a fa a friss sebeken jelentős fagykárt szenvedhet.