A kertben már egy ideje folyik a nyári- vagy zöldmetszésnek nevezett munka. Az alma (és körte) zöldmetszésének két fő oka, hogy növeljük az idei gyümölcs minőségét, és elősegítsük a következő év bőségesebb termését. Az idei hajtásokon nővő sok és élénken burjánzó levél nagy valószínűséggel jelentős árnyékoló hatással bír az alatta megbúvó gyümölcsre. Az árnyékban fejlődő alma (különösen a Gála fajta) nem lesz elég piros, nem lesz tökéletes színezettségű. A zöldmetszés ezen igyekszik segíteni úgy, hogy több napfényt és jobb szellőzést biztosítunk az almának, ami így szebben színeződik, nagyobb és finomabb, valamint könnyebben szüretelhető lesz. Ehhez járul, hogy a napon érlelődő gyümölcsöt kevesebb kártevő és betegség is támadja meg, mivel megszűnik a sok kártevőnek és kórokozónak kedvező sötét, párás mikrokörnyezet. A következő évi termésnövekedés (vagy legalábbis annak nagyobb esélye) azért következhet be, mert a zöldmetszéssel arra ösztönözhetjük az almafákat, hogy több gyümölcstermő elágazást növesszenek: az idei hajtások ledobásával meghagyott rügyekből inkább gyümölcs terem majd levél helyett.

Gála almafák zöldmetszése a csengeri Bokor Almáskertben Gála almafák zöldmetszése a csengeri Bokor Almáskertben

A téli metszés után a sorközök közepére kihúzott gallyak baját a szárzúzó látja el. Feladata a legkülönbözőbb növényi részek felaprítása, összezúzása és a területen való szétterítése, persze csak miután a vastagabb ágakat már korábban kigyűjtöttük. Nincs pazarlás!

Szárzúzózás a téli metszés utánSzárzúzózás a téli metszés után

Lajos a macsek hamar megunta...
Az intenzív telepítésekben a legtöbb évben nagyobb mennyiségben kötődik az alma az optimálisnál, így termésritkítást kell végezni a megfelelő almaméret és almaminőség biztosításához (itt írtunk a témáról bővebben). A jelentős kézimunkát igénylő feladatban idén a kerti macsek, Lajos is segített! :)


Az almafák klasszikus téli metszésének legmegfelelőbb ütemezése az, ha nem sokkal az új hajtások megjelenése előtt el tudjuk végezni a munkát, mert akkor a meginduló nedvkeringés kiválóan segíti majd a sebgyógyulást és megakadályozza, hogy kórokozók juthassanak a növényi szövetekbe. Persze egy több hektáros kertben, ahol igen hosszadalmas lehet ez a munkafolyamat, nem lehet megvárni teljesen a téli fagyok végét, és már januárban (vagy még korábban) megkezdődik, és tavaszig is simán eltarthat. Az almatermésűek egész télen metszhetők, nem érzékenyek annyira fagyra, mint a csonthéjas társaik. Arra azonban itt is figyelni kell, hogy -5°C alatti hőmérsékleten ne metsszünk, mert ilyenkor jóval ridegebb a növények szövete, és így könnyebben törhet, károsodhat a fa.

Szépen halad a téli metszésSzépen halad a téli metszésSzépen halad a téli metszés

Működésben a rázógép gyűjtőponyvája
Dolgozik a hidraulikus rázógép   Telnek a rekeszek
Tavalyhoz hasonlóan idén is rázógéppel takarítottuk be az újfehértói fürtös fák termését: gyors, megbízható költséghatékony módja ez a meggyszedésnek. A költséghatékonyságra óriási szükség van: felvásárlási árak már 2014-ben is a nevetséges kategóriát súrolták, idén pedig eleinte még kevesebbet kínáltak a termésért. Az index többé-kevésbé korrekt cikke be is számolt az elkeserítő adatokról: "...a gazdák 2013-ban átlagosan 250 forintot kaptak egy kiló meggyért, 2014-ben pedig ennek a harmadát sem, most pedig már az ötödére gondoltak volna a konzervgyárak...." . Később sikerült megállapodásra jutni a felvásárlókkal (ahogy arról szintén az index tudósított korrektül), így a legtöbb termelőhöz hasonlóan mi is kb. nullára hoztuk meggyből az idei szezont.