Májusi fagy

A meteorológiai előrejelzések is arról szóltak, hogy május 5-6. (csütörtök-péntek) napok hajnali óráiban fagypont alá fog esni a hőmérséklet. A gyümölcstermesztő gazdák visszanyúltak a hagyományos fagyvédelmi módszerekhez: a gyümölcskezdeményeken védő fagyréteget eredményező vízpermet-szóráshoz és a talajból/növényekből sugárzó hőenergia visszaverésén alapuló füstöléshez. Mi az utóbbi megoldásban, a hőleadást csökkentő, kert fölötti hőszigetelő füstréteg létrehozásában bíztunk, ám a több órán keresztül tartó mínusz 4-6 Celsius-fokos hideggel szemben nem tudtunk hatékonyan védekezni. A termés fagykárt szenvedett, de a kár pontos mértéke jelenleg csak becsülhető (50-80% közé eső terméskiesésre számíthatunk). A megmaradt gyümölcs és a fák ugyanolyan gondoskodást igényelnek mintha az ültetvény kármentes lenne, így a fagy miatti – országosan is jelentős területeket érintő – kiesés valószínűsíti a minőségi alma árának emelkedését.