header

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Budapesttől mindössze három órányi utazással érhetünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, a Trianon utáni Magyarország keleti peremvidékére. Székhelyétől, Nyíregyházától szűk egy óra alatt érhetjük el a román, az ukrán és a szlovák határt, s a világhírű és egyedi hangulatú magyar pusztát, a Hortobágyot is. Röpke húsz perc autóval ide Tokaj, a „királyok borának és a borok királyának" méltán híres központja. Ám ha ritka természeti értékeket és kincseket, népi építészeti és néprajzi nevezetességeket akar látni a kedves utazó, vagy csak egy jót akar enni és inni, akkor bizony itt is érdemes körültekintenie, időt eltöltenie.

Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegyék címerei (forrás: Wikipédia)

Hiszen megyénk mintegy hatezer négyzetkilóméterén mindent megtalál. Egyáltalán nem az itt élőkön múlott, hogy e különös gazdagsággal megáldott vidéket csak most kezdte el felfedezni a körülötte lévő világ, amely számára egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a hagyományait és múltját szigorúan őrző, jövőjéért -a legelkeseredettebb helyzetekben is- küzdeni képes patinás országrész ezernyi csodát mutat. Gyönyörű tájakat, munkaszerető, vidám és barátságos embereket, valamint ma már csak kevés helyen található, ritka növény- és állatvilágot.

A történelmi Szabolcsról, Szatmárról és Beregről szóló oldalaink célja, hogy segítsük az olvasót Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megismerésében, és hogy lehetőségeinkhez mérten bemutassuk e táj páratlan értékeit, az itt lakók elhivatottságát és tehetségét.