header

Almaszedések képei

Az almaszedés (almasszüret) az alma termesztéstechnológiai folyamatrendszerének egyik legfontosabb állomása, melynek időzítése és végrehajtásának minősége döntő módon határozza meg az alma piaci értékét és tárolhatóságát. Az almaszedés kiemelkedő jelentőségét mutatja az a tény is, hogy ebben a technológiai állomásban koncentrálódik az emberi és technikai erőforrások használatának egész évre vetített legnagyobb hányada. Éppen ezért az almaszüret átgondolt szervezést, az emberi munkaerő, valamint a gépek, eszközök és a  szükséges mennyiségű göngyöleg folyamatos biztosítása pontos tervezőmunkát, és a szüret alatt folyamatos odafigyelést és koordinációt igényel. A Bokor Almáskertben mi minden évben az almaszüret olyan minőségű lebonyolítására törekszünk, ami kiváló minőségű, gazdaságosan értékesíthető alma betárolását vagy közvetlen eladását teszi lehetővé.

Üres konténer     Tele konténer

Egy másik, kevésbé szabatos megfogalmazás szerint az almaszedés nem más, mint az alma és a göngyöleg folyamatos ide-oda pakolása. Leszeded az almát a vödörbe, a vödörnyi almát rakod a ládába vagy konténerbe. Az üres ládákat és konténereket előkészíted, hozod-viszed, a tele ládákat sokszor kézzel, a konténereket meg villástargoncával rakodod a konténerszállítóra fel, hűtőházba be, hogy építsd belőle a tornyokat (node hány magasan?). A hulló almát zsákba gyűjtöd, a zsákot pakolod fel, pakolod le, stócolod, aztán öntöd az almát konténerbe vagy pótkocsira, amit utána visz a traktor tovább, kirakodni. És persze mindig kapod az ötleteket, hogy miként lehetne bizonyos fázisokat egyszerűbbé tenni, kevesebb pakolásból megúszni, de alapjában véve nem változtatható a dolog: az almaszedés folyamatos pakolósdi. Ez a pakolósdi minden évben lezajlik, nem egyszerű, és nem kevés munkát jelent. A Bokor Almáskert sok-sok pakolással járó gyümölcsszüreteit 2003 óta minden évben megörökítjük, és néhány fotóba koncentráljuk az elvégzett temérdek munkát. A jobb oldali menüben tekinthetők meg ezek a fényképek, éves bontásban.